Langer actief thuis dankzij reablement: een nieuw hoofdstuk in de zorg

Meneer Braber: "Mijn grootste wens was simpel: ik wilde weer zelfstandig naar mijn volkstuin kunnen fietsen, mijn stukje paradijs om de hoek.”

Inwoners begeleiden om zo lang en zelfstandig mogelijk in hun vertrouwde leefomgeving te blijven wonen, dat is waar reablement om gaat. Vanuit het Dorp van Morgen is gestart met het initiatief Langer Actief Thuis. Een team van professionals van verschillende organisaties, bestaande uit wijkverpleegkundigen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten en thuiszorgmedewerkers, slaan de handen ineen om de zelfstandigheid van inwoners terug te vinden.

Een van die inwoners is meneer Braber (82). Toen hij vorig jaar plotseling werd opgenomen in het ziekenhuis door een zware longontsteking, stond zijn wereld even stil. “Mijn grootste wens was simpel: ik wilde weer zelfstandig naar mijn volkstuin kunnen fietsen, mijn stukje paradijs om de hoek.”

“Ik wilde weer zelfstandig naar mijn volkstuin kunnen fietsen”

Het 12-weekse programma ‘Langer Actief Thuis’ bracht een team van professionals in het leven van meneer Braber. “Ik werd voorzien van allerlei hulpmiddelen, zoals speciale stokken om makkelijker mijn steunkousen aan- en uit te krijgen. Hoe ik die 'sokken aankrijg met die ‘stokken’ is mij nog steeds een raadsel, vertelt meneer Braber lachend. “Maar uitdoen is een makkie”.

“Op een dag stond ergotherapeut Ellen van Rossum voor mijn deur en ik vertelde dat ik moeite had met grip tijdens het douchen. Ze rende naar haar auto en kwam terug met hulpmiddelen voor in de douche. Dat is wat ik noem: aandacht en daadkracht. Ik werd direct serieus genomen en begrepen.”

“Meer dan alleen zorg verlenen”

"Reablement is meer dan zorg verlenen”, vertelt Ellen. “Het is intensieve begeleiding om persoonlijke doelen te bereiken. We willen begrijpen wat voor hen echt belangrijk is. Neem bijvoorbeeld de wens van meneer Braber om weer naar zijn volkstuin te kunnen fietsen. We schakelen dan onder andere met de fysiotherapeut om te werken aan de conditie van meneer Braber. Het draait allemaal om samenwerking, zodat we de persoonlijke wensen en behoeften van mensen kunnen waarmaken.”

Hoe het nu gaat met meneer Braber? “Dankzij dit programma ben ik niet meer afhankelijk van dagelijkse thuiszorg en, nog belangrijker, het geeft mijn vrouw wat ademruimte. Zelfstandig fietsen gaat nog niet helemaal vanzelf. Ik hoop in de lente weer te kunnen genieten van een fietstocht naar mijn volkstuin in de buurt. Misschien durf ik er op een dag zelfs wel wandelend naar toe te gaan…”

Reablement kan bijdragen aan zo lang en zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen. Dit gedachtegoed wordt daarom ondersteund door De Goede Nieuwe Tijd. Door vooruit te denken, te plannen én actie te ondernemen bereiden we ons op Goeree-Overflakkee voor op de dag van morgen. Zo creëren we samen De Goede Nieuwe Tijd.

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?