Lancering Slim Langer Thuis-expositie in Bibliotheek in Middelharnis

Zo lang en zelfstandig mogelijk thuis blijven wonen. Dat is wat veel mensen willen. Maar wat als het allemaal niet meer zo makkelijk gaat? Gelukkig zijn er veel handige middelen die daarbij kunnen helpen. Met de Slim Langer Thuis-expositie, die vanaf donderdag 18 april op 4 plekken op Goeree-Overflakkee staat, kunnen inwoners een goed beeld krijgen van de hulpmiddelen die er zijn.

Samen maken we langer thuis wonen mogelijk

Wethouder Berend Jan Bruggeman onthulde op woensdag 17 april de Slim Langer Thuis-expositie in de bibliotheek in Middelharnis. Dit deed hij samen met de initiatiefnemers: vertegenwoordigers van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Stichting ZIJN en De Goede Nieuwe Tijd. Zo’n 40 betrokken inwoners en zorg- en welzijnsprofessionals van verschillende organisaties op Goeree-Overflakkee waren aanwezig bij de lancering.

Demonstratie van een kantelbare waterkoker

De Slim Langer Thuis-expositie kan inwoners helpen hun zelfstandigheid te behouden en hun kwaliteit van leven te bevorderen. Wethouder Bruggeman benadrukt het belang van de expositie: “Mantelzorgers en naasten kunnen ondersteund en ontlast worden door deze hulpmiddelen te gebruiken. Denk aan een geheugenklok, een oogdruppelbril, een sleutelvinder maar bijvoorbeeld ook een robotkat. Ik mocht vandaag de kantelbare waterkoker demonstreren. Ik kende dit handige hulpmiddel nog niet. Voor veel inwoners en mantelzorgers zal dat ook zo zijn. Ik ben groot voorstander van de expositie om onze inwoners, op een laagdrempelige manier, hiermee kennis te laten maken.”

De expositie informeert en inspireert

De hulpmiddelen-expositie bestaat uit informatiepanelen die een overzicht bieden van praktische oplossingen voor in huis, net als een overzicht van ‘hoe’ de hulpmiddelen te verkrijgen zijn en welke organisaties hierbij kunnen helpen. Bezoekers kunnen een selectie van hulpmiddelen die te verkrijgen zijn, bekijken en uitproberen. Die worden in verschillende categorieën uitgestald aan de wand.

Er zijn ook verschillende momenten waarop inwoners, tijdens spreekuren, in gesprek kunnen gaan met Welzijnscoaches van Stichting ZIJN. Tijdens deze spreekuren sluit regelmatig een wijkverpleegkundige of ergotherapeut aan. Het eerste spreekuur is op dinsdag 23 april om 14.00 uur in de bibliotheek in Middelharnis.

Locaties expositie en meer informatie

De expositie is op verschillende locaties op Goeree-Overflakkee te bezoeken. Houd hierbij rekening met de openingstijden van de locaties:

  • Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta in Middelharnis (Kerkepad 11)
  • D’8Huiskamer in Achthuizen (Pastoor van Luenenstraat 20)
  • Behandelcentrum Vroonweg in Dirksland (Vroonweg 10)
  • Woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk (Sperwer 271) 

Er wordt gekeken of de expositie ook op andere locaties op Goeree-Overflakkee een plek kan krijgen. 

Een overzicht van verhuur- en verkooppunten voor nieuwe of tweedehands hulpmiddelen vindt u op www.degoedenieuwetijd.nl/slimlangerthuis. In de brochure vindt u ook meer informatie. Deze is verkrijgbaar bij de expositie en te downloaden op de website.

De expositie is tot stand gekomen in een samenwerking tussen verschillende partijen op de Zuid-Hollandse Eilanden vanuit de bewustwordingscampagne De Goede Nieuwe Tijd en het programma Toekomstbestendig Leven op Goeree-Overflakkee.

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?