Challenges

In 30 dagen een gezonde gewoonte aanleren? Het kan! Zet vandaag nog de eerste stap naar gezond(er) leven. Welke gezonde gewoonte wil jij aanleren?

1.

Ik maak elke dag een ommetje

Bewegen is goed, meer bewegen is beter! Door te bewegen voel je je fitter en energieker. Het vermindert stress en is goed voor je gewicht. Wil je het nog iets leuker maken? Ga dan samen op pad. Zo breng je namelijk ook direct meer tijd door met anderen.

2.

Ik ben 30 dagen alcoholvrij

Het drinken van alcohol is vaak een gewoonte. Door 30 dagen geen alcohol te drinken, doorbreek je gewoontegedrag en kun je weer bewust kiezen voor wel of geen alcohol.

3.

Ik neem deze maand de trap in plaats van de lift

Veel Nederlanders brengen het grootste gedeelte van de dag zittend door. Een goede manier om elke dag meer te bewegen is om voortaan de trap te kiezen in plaats van de lift.

4.

Mijn boodschappen doe ik op de fiets of lopend

Als je bewegen onderdeel maakt van je vaste routine, is het makkelijker vol te houden. Het wordt dan een automatisme. Doe bijvoorbeeld de boodschappen voortaan op de fiets of lopend in plaats van met de auto.

5.

Ik drink elke dag een liter water

In een wereld vol verleidingen is het best lastig te kiezen voor de gezonde keuze. Je lichaam bestaat voor 50 tot 70% uit water. Je moet drinken om dit regelmatig aan te vullen. Voldoende drinken zorgt voor een frissere huid en een betere doorbloeding.

6.

Ik eet 2 stuks fruit per dag

Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Het verlaagt de bloeddruk en de cholesterol. Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.

7.

Ik doe elke dag iets voor een ander

De meeste mensen worden blij van sociale contacten. Contact (ook op afstand) is goed voor je gezondheid. Door een druk (gezins)leven en/of de verleiding van tv en social media kan het contact met belangrijke vrienden en kennissen in de knel komen. Maak er een leuke uitdaging van en ga voor 30 dagen aandacht (voor elkaar).

8.

Ik laat 30 dagen de televisie uit

Laat 30 dagen de TV uit. Neem een boek en plof op de bank, luister naar muziek of maak een praatje.

9.

Hé jij daar! Knapperd!

Geef dagelijks jezelf of iemand anders een compliment. Of stel je partner elke dag een leuke persoonlijke vraag.

10.

De komende 30 dagen haal ik elke dag een frisse neus.

Groen en gezond gaan samen. Weer of geen weer: buiten zijn frist op.Natuur zorgt voor ontspanning en nodigt uit tot bewegen. Natuur geeft je energie, schone lucht, rust en ruimte in je hoofd. Hoe mooi is dat? Kijk om je heen enga er op uit.

11.

Ik maak elke dag een natuurfoto

Wandel naar een natuurgebied of park. Ruik de eerste bloemen, bewonder het frisse groen en zingende vogels, laat je overdonderen door prachtige wolkenpartijen.

12.

Ik tel vogels tijdens mijn ommetje

Ook tijdens het lopen kun je zomaar bezig zijn met wat je nog allemaal moet doen. Door je aandacht ergens anders op te richten, ontspan je nog meer. Tel bijvoorbeeld de vogels die je tegenkomst tijdens je dagelijkse ommetje.

13.

Ik zet mijn mobiel elke dag een uur uit

Ontspanning is geen luxe, maar echt nodig! Na een drukke dag hebben je lichaam en geest tijd nodig om te herstellen. Wanneer dit niet voldoende gebeurt, stapelen spanning en vermoeidheid zich op.

14.

Ik besteed maximaal 30 minuten per dag aan social media

Digitale balans gaat over het zó indelen van je tijd, dat je je er goed en gezond bij voelt. Wil je digiminderen? Maak dan bijvoorbeeld je slaapkamer beeldschermvrij, zet notificaties uit en leg je telefoon weg tijdens het eten.

15.

Ik neem elke dag een groentesnack

Groente verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en hangt samen met een lager risico op diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Tomaatjes, stukjes paprika of komkommer zijn lekkere, gezonde tussendoortjes.

16.

Ik doe elke dag mee met Nederland in Beweging

Beweeg 30 dagen mee met Barbara de Loor en Duco Bauwens. Elke werkdag om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1. Meedoen betekent dat je al een kwartier beweegt van het aanbevolen dagelijkse half uur.

Deze uitdagingen zijn geïnspireerd op www.30dagengezonder.nl

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?