“Jong en oud dragen verantwoordelijkheid voor de leefbaarheid in de regio”

Arie en Niek zijn lid van het dorpsberaad ‘Numansdorp Samen’. Het dorpsberaad werd opgericht om de stem van Numansdorp te vertegenwoordigen, toen de Hoeksche Waard één grote gemeente werd. Het dorpsberaad zet zich met succes in om grote thema’s in de regio aan te pakken, zoals vergrijzing en de leefbaarheid in het dorp voor jong én oud!

Arie en Niek maken zich sterk voor de belangen van Numansdorp

De stem van het dorp

Het dorpsberaad ‘Numansdorp Samen’ is ontstaan toen de Hoeksche Waard één gemeente werd, vertelt Niek. “Als inwoners van Numansdorp maakten we ons zorgen dat de afstand met de gemeente te groot zou worden.” Om de belangen van het dorp goed te vertegenwoordigen, werd het Dorpsberaad opgericht. “We wilden voorkomen dat Numansdorp verloren zou gaan.”   

Sterk vertegenwoordigd

Volgens Niek is het dorpsberaad inmiddels sterk vertegenwoordigd in het dorp. “Het kernteam van het dorpsberaad bestaat uit mensen met verschillende achtergronden. Hierdoor zijn er veel lijntjes met verschillende verenigingen en organisaties.”

Volgens Niek is een groot voordeel van het dorpsberaad, de korte lijntjes die je hebt. “Je praat niet met losse individuen of losse instanties. Je praat met een collectief dat een heel groot deel van je dorp vertegenwoordigt.”

De handen uit de mouwen 

Het effect van het dorpsberaad werpt inmiddels zijn vruchten af in Numansdorp. “We worden onder andere gevraagd om mee te denken over nieuwbouwplannen rond Alerimus,” zegt Niek. Volgens Arie probeert het dorpsberaad hierbij de jeugd goed te vertegenwoordigen. “Eén van onze speerpunten is de jeugd. We zien dat onze dorpen vergrijzen. Dit komt mede doordat er geen ruimte is voor de jeugd om te wonen.” 

Dorpsberaad en gemeente werken steeds nauwer samen 

De gemeente en het dorpsberaad weten elkaar inmiddels goed te vinden, zegt Niek. “In de loop van de jaren zoekt de gemeente het dorpsberaad steeds vaker op.” Arie onderstreept hoe belangrijk het is dat de inwoners van Numansdorp betrokken worden. “Als je betrokken bent, ga je echt ervaren dat inwoners elkaar moeten helpen om in een leefbare omgeving te wonen.”

Oproep voor jongeren

Niek doet een oproep voor jongeren in Numansdorp. “Voor de ontwikkeling van het Dorpsberaad hopen we dat ook jongeren zich willen aansluiten zodat alle inwoners zich thuis blijven voelen in hun dorp.”  

Jouw ervaring delen?

Deel jouw verhaal op de website van De Goede Nieuwe Tijd.

Meld je aan en deel jouw verhaal

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?