“De tijd die ik hier heb, is me veel te kostbaar”

Corine Groenendijk-Jones (56) zorgt al ruim twintig jaar voor haar man Sjaak die MS heeft. Samen met hun dochter Norah en hond Sep wonen ze in Dirksland. Door het gesprek met elkaar aan te gaan, vinden Corine en Sjaak een manier om ondanks de chronische ziekte een eigen én kwalitatief leven te leiden. Met elkaar, voor elkaar.

Partner in crime

Corine ondersteunt haar partner sinds hij zijn diagnose kreeg in 1997. De zorg voor haar man hoort er bij, volgens Corine: “Dat groeit er zo in.” Samen zochten ze de afgelopen twintig jaar naar een manier van leven die voor hen werkt. “Je dagindeling van nu is niet te vergelijken met je dagindeling als er geen chronische ziekte in het spel is.” Corine switchte bijvoorbeeld van een baan in loondienst naar haar eigen bedrijf. Nu is ze flexibeler in haar uren en kan ze haar werk beter combineren met de zorg voor Sjaak.

De toekomst op Goeree-Overflakkee

Corine en Sjaak denken al na over hun toekomst op Goeree-Overflakkee. “Later woon ik in een mooi huis met Sjaak en met gelijkgestemden,” aldus Corine. Op die manier hoopt Corine de zorg, maar ook fijne momenten, samen met anderen te delen. “Dan zorgen we met elkaar voor elkaar.“

Op zoek naar levensgeluk

Naast de zorg voor Sjaak blijft Corine leuke dingen doen. Met haar vriendinnen, maar ook met Sjaak zelf. “Alleen onze invulling van wat we leuk vinden, wordt anders.” Zo gaat Sjaak nu minder makkelijk op vakantie naar het buitenland, terwijl Corine dit wel graag wil. “Je kan er zelf keuzes in maken, zolang je het er met elkaar over hebt.”

Wijze raad van Corine

“Ga op gezette tijden met elkaar in gesprek over wat je verlangens en behoeften zijn.” Corine raadt aan om het over levensgeluk te hebben met je partner, maar ook met je kinderen, familieleden of vrienden. “Blijf kijken naar mogelijkheden en blijf op zoek gaan naar wat je voor ogen hebt.”

Ouder worden: hoe zie jij het voor je?

Jouw toekomst op Goeree-Overflakkee: denk er net als Corine alvast over na. En ga het gesprek aan met je kinderen, familie, buren of collega’s. Zo zorgen we samen voor een fijne zelfstandige toekomst!

Jouw ervaring delen?

Deel jouw verhaal op de website van De Goede Nieuwe Tijd.

Meld je aan en deel jouw verhaal

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?