De Cirkel van Vijf: Meer eigen regie en verbeterde zorg in de praktijk

Amanda, Verpleegkundige bij het Wijkteam Heemzicht, deelt haar ervaringen en de impact van De Cirkel van Vijf bij Heemzicht.

Sinds eind vorig jaar werkt werken de medewerkers van Woonzorgcentrum Heemzicht met het model De Cirkel van Vijf — een vernieuwende werkwijze waarbij gekeken wordt hoe cliënten zoveel en zo lang mogelijk zelfstandig kunnen functioneren, met inzet van hulpmiddelen, mantelzorgers en technologie. Amanda Heinis, Verpleegkundige bij het Wijkteam Heemzicht, deelt haar ervaringen en de impact van De Cirkel van Vijf bij Heemzicht.

Samen sterk in de wijk

Amanda ondersteunt de wijkverpleegkundigen bij hun huisbezoeken in een team van vijftien collega’s. “We zijn een hecht team met verzorgenden en verpleegkundigen die elkaar dagelijks zien bij de start van de dienst. We overleggen veel en leren van elkaar. Dat werkt prettig.”

Het model De Cirkel van Vijf werd formeel eind vorig jaar geïntroduceerd, maar in de praktijk was het team er al op een vergelijkbare manier mee aan het werk. “Bijvoorbeeld met medicatiedispensers en andere hulpmiddelen die cliënten zelfstandiger maken.”

Van implementatie tot acceptatie: een proces van aanpassen en begrip

De invoering verliep onder andere via de nieuwsbrief, visuele reminders op kantoor en tijdens werkoverleggen. De grootste uitdaging? "Het is een uitdaging om collega's te laten inzien welk voordeel het oplevert. Vaak wordt een handeling 'even snel' uitgevoerd als je er toch bent, maar dit kan ertoe leiden dat een cliënt minder zelfstandig blijft, omdat ze gewend raken dat wij die zorg van hen overnemen." Ook voor cliënten en hun naasten was het even wennen. “Sommigen vroegen zich af waarom we bepaalde zorg niet meer overnamen. Maar zodra het effect zichtbaar werd, ontstond er begrip.”

Wat hielp was de flexibiliteit van het model. “Het is breed toepasbaar. Je kijkt per cliënt: hoe pas ik het toe, wat is passend? Zo blijft het mensgericht.”

Concrete resultaten: meer vrijheid en veiligheid voor cliënten

De effecten zijn inmiddels duidelijk merkbaar. “Cliënten krijgen meer regie. Als het lukt om zelf iets te doen, zijn ze trots. Denk aan steunkousen aantrekken met een hulpmiddel — dat geeft vrijheid en voorkomt wachttijd.” Een mooi voorbeeld is de inzet van medicatiedispensers met meldingen. “Een keer kregen we geen gehoor bij een cliënt na zo’n melding. Toen we gingen kijken, bleek ze te zijn gevallen. Dat toont ook het veiligheidsaspect aan van deze manier van werken.”

Hoewel het sociaal contact soms gemist wordt, groeit het vertrouwen. “Cliënten en families zien dat het werkt. Zeker nu men zich bewust is van het personeelstekort ontstaat er begrip. We blijven uiteraard in gesprek en passen aan waar nodig.”

Invloed op het team: samen leren en slimmer werken

Binnen het team wordt de werkwijze positief ontvangen. “We overleggen veel: hoe pak jij dit aan? Door van elkaar te leren en plannen te maken voor de dienst, komen we verder. De werkdruk wordt uiteindelijk ook verlicht, doordat cliënten zelfstandiger worden. De zorg die we wél bieden, is gerichter.”

Het model helpt bij het stellen van prioriteiten. "Doordat de zorg voor steunkousen wegvalt, merken we dat er meer tijd vrijkomt voor cliënten waarvoor we anders geen ruimte hadden."

Toekomstgericht

Volgens Amanda is De Cirkel van Vijf een krachtige aanpak, juist in tijden van krapte. “De investering zit vooral in de start: uitleg geven, overtuigen. Maar op lange termijn is het een winst. Voor cliënt én zorgverlener.”

Haar advies aan andere teams? “Zorg dat iedereen op één lijn zit. Neem de tijd, bespreek ervaringen en deel succesverhalen. Dan komt er vanzelf draagvlak.”

Tot slot wijst Amanda op aanvullende initiatieven zoals het zorgportaal. “Daarmee kunnen we mantelzorgers beter informeren en ondersteunen. Nog een stap richting samenwerking en draagkracht.”

Jouw ervaring delen?

Deel jouw verhaal op de website van De Goede Nieuwe Tijd.

Meld je aan en deel jouw verhaal

De kracht van samenwerking:

Bijdragen aan ons initiatief?